viecko

viecko

nedeľa 25. septembra 2011

VIVIANE DE MUYNCK: JAN LAUWERS JE JELEŇMI FASCINOVANÝ

Po raňajkovej diskusii Maji Hriešik s belgickými Needcompany sme sa rozprávali so spoluzakladateľkou a herečkou spoločnosti Viviane De Muynck. Zvyšok „kompánie“ už netrpezlivo čakal v autobuse, Viviane však v rýchlosti odpovedala na pár otázok.

Ako funguje Vaša spolupráca s Janom Lauwersom pri vzniku inscenácií Needcompany?
Prvotne zakaždým vychádzame z koncepcie, ktorú pripraví Jan. Ním pripravený text si spočiatku intenzívne čítame, prebieha diskusia na vytýčené témy. Neskôr sa zapája pohybová zložka, na ktorej tanečníci pracujú osobitne. Postupne sa ale nabaľujú ďalšie a ďalšie zložky, a tak sa svet jednej inscenácie stále zväčšuje.

Ako je to s osobným vkladom jednotlivých aktérov Domu jeleňov?
Pre Jana sa stala podnetom pre napísanie Domu jeleňov zmienená smrť brata jednej z tanečníc, vojnového novinára pôsobiaceho v Kosove. Nebol však zastrelený, zasiahol ho výbuch bomby. Nikdy však neostávame len pri prvotnom texte, postupne doň prenikajú i vklady ostatných členov spoločnosti. Po smrti mojej vnučky sa Jan napríklad rozhodol, že do príbehu zapojí i túto moju osobnú stratu. Je ale dôležité rozprávať o určitej osobnej téme až s odstupom, aby sme ju mohli komentovať. Prvotný smútok teda musel najskôr prebolieť.

Ako sa objavila nosná symbolika jeleňa?
Táto rovina inscenácie je vyslovene Janovo dielo. On je totiž jeleňmi skutočne fascinovaný. Môžete to vidieť i z webovej stránky spoločnosti, ktorá je týmito zvieratami „zamorená“. Pre Jana je jeleň symbolom nevinnosti a krehkosti, no zároveň v sebe nesie i znaky slabošstva. Takáto dvojznačnosť je pre Jana práve typická. Nezastaví sa len pri jednostrannom pohľade na daný objekt či problematiku. Zachytáva ho skutočne zo všetkých strán.

Dominika Široká

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára