viecko

viecko

sobota 24. septembra 2011

MIROSLAV NOGA: HEREC MÔŽE BYŤ AJ IMPOTENTNÝ, NO DIVADLA SA NEVZDÁ

Na polnočnej recepcii po Doskách 2011 sme sa vo festivalovom bufete rozprávali s „diamantovým“ Miroslavom Nogom.

Ako sa Vám pracovalo na postave Gazdu?
Bola to veľmi ťažká práca. S Jurom Nvotom sme už spolupracovali na veľa pekných inscenáciách a som rád, že sme sa vrátili k takému divadlu, pre ktoré Astorka Korzo ´90 vlastne vznikalo. Vracali sme sa skutočne k takým „koreňom“, akými boli svojho času kultové inscenácie ako Matka alebo Cintorín slonov. Postava Gazdu bola krásnou výzvou, no stvárňovať Ruda Slobodu bolo, samozrejme, zložité. Krásna hra Ondreja Šulaja vychádza z Rudovho románu Krv a z autorových denníkov, ktoré vyšli po Slobodovej tragickej smrti. Práve vďaka nej sa podarila jedna pekná inscenácia. Štyri nominácie na Dosky svedčia o tom, že sa podarilo niečo výnimočné.

Rudolfa Slobodu ste mali možnosť osobne poznať. Ako je táto osobnosť spojená s Divadlom Astorka Korzo ´90?
Je pravda, že my sme Ruda Slobodu lákali do divadla, aby pre nás začal písať hry. Môžeme za to vďačiť najmä Zite Furkovej a Jurajovi Nvotovi, ktorým sa to nakoniec podarilo. Rudo Sloboda pre nás napokon napísal dve hry. Po jeho tragickej smrti v nás preto ostalo akési vákuum. Toto bol práve pekný návrat a hlavne pocta autorovi, ktorý naše divadlo miloval.

Čo má Miroslav Noga spoločné s Gazdom?
Podobne ako Gazda, žiaľbohu, starnem. To je ale, koniec koncov, problém každého z nás. Gazda hovorí: „Starnem zo dňa na deň rýchlejšie.“ Taký je život – uteká. Z Gazdu ale čerpám viacero myšlienok. Túto sme nakoniec v inscenácií ani nepoužili: „Bože, kedy mi už dopraješ impotenciu? Bude to koniec trápenia.“ Všetko, čo nás v živote trápi a čo nám nedá spať, sú práve lásky a vášne. Divadlo má ale jednu obrovskú silu, a síce že herec môže byť aj impotentný, no divadla sa nevzdá. Bude sa ho snažiť hrať do konca svojich síl. Ja teda dúfam, že mi zdravie bude ešte dlho slúžiť. A je tu ešte jedna fantastická zhoda náhod. Rudo Sloboda zomrel vo veku 52 rokov a ja som túto cenu dostál práve v päťdesiat dvojke.

Dominika Široká, Katarína Cvečková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára