viecko

viecko

sobota 24. septembra 2011

MARIONETTA MNOHÝCH TVÁRÍ

Divadelné spoločenstvo Le Mon po prvýkrát predstavilo v rámci festivalu Divadelná Nitra svoju hru Marionetta. Predstavenie vtipne opisuje život poslednej francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty, ktorú v hre okrem trojice herečiek občas stvárňuje bábka (marionetka) Márie Žilíkovej-Herodekovej.

Režisér Peter Oravec skĺbil pouličné divadlo, do ktorého pridal prvky muzikálu, rozprávky, bábkoherectva, drámy, krimi, komédie a vytvoril tak predstavenie rodinného typu, na ktorom sa zabávali nielen deti, ale hlavne dospelí. Hra obsahovala aj muzikálové pasáže, ktoré oživili hru a udržiavali pozornosť detí. Historický podklad hýrivého života Márie Antoinetty v zámku v Malom Trianone bol ozvláštnený súčasnými vynálezmi techniky ako mobil, internet, google či „skajpovanie“ s matkou Máriou Teréziou.

Dospelých pobavil aj moment hry, keď prázdne francúzske pokladnice autori inscenácie prirovnávali tým dnešným gréckym. Taktiež im vyčaril úsmev na tvári ľahký erotický humor, ktorý nadľahčoval historický podtext skutočnosti. Táto pouličná inscenácia je aj o intrigách, podvodoch a moci, avšak opradená poriadnou dávkou humoru a hudby, ktoré z nej robia predstavenie hodné pozornosti.

Lucia Holienčinová
foto: Ctibor Bachratý

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára