viecko

viecko

nedeľa 25. septembra 2011

HOSPODIN Z „HOSPODY“

Divadlo DNO, nezávislá alternatívna divadelná skupina, ktorú v roku 2000 založili herci, hudobníci, výtvarníci a študenti v Hradci Králové, po prvý raz zavítala do Nitry, aby predviedla až dve predstavenia. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s hercom, režisérom a zakladateľom Jiřím Jelínkom.

Ako sa vám páčila tunajšia atmosféra?
Skvelá! Najprv sme sa trošku báli Bunky, pretože predstavenie Hospodin alebo ktože by sa Boha Bar hrávame v krčme medzi stolmi. Niekedy je málo miesta, niekedy veľa, ale tu to vyšlo veľmi dobre. Mali sme z toho radosť a bolo veľa mladých ľudí, čo je vždy príjemné.
Aké boli podnety, námet, ako prebiehal proces vzniku Hospodina?
Predstavenie vznikalo celkom dlho a celkom komplikovane, pretože my tie veci robíme dosť rýchlo. A na tomto pracovalo viac ľudí, ktorí prichádzali, odchádzali, vracali sa k tomu. Stále sa nám páčila predstava krčmy a že to musí byť ako zvestovanie, ale nechceli sme to robiť úplne vážne. No čím ďalej, tým viac máme pocit, že keď si človek pustí televíziu, je tá predstava apokalypsy aktuálnejšia, aj keď nemusí prísť.

Veľké množstvo vašich rekvizít tvorilo pivo. Keď hráte v krčme, tiež objednávate ľuďom pivá?
Ako kedy, ale vždy si robíme srandu, že zarobíme nejaké peniaze a polovicu tam necháme.

Divadlo DNO existuje od roku 2000. Fungujete na báze stáleho súboru alebo ľudia fluktujú, menia sa?
My sme do nejakej doby dlho hrali v Hradci Králové, tento rok budeme oslavovať jedenáste narodeniny, pretože na desiate sme úplne zabudli. Dokým sme boli v Hradci, bolo nás 5 – 16. Ja som potom dostal ponuku hrať v Huse na Provázku v Brne, kde som bol päť rokov a vzťahy sa trošku prerušili. Ale prerušili sa v dobrom, pretože napríklad Honza a Bára Kratochvílovi, čo nám robili hudbu, majú kapelu DVA, ktorá je v tejto chvíli na špičke českej alternatívy a klubov nielen českých. A z veľa ľudí, ktorí u nás pôsobili, sú už renomovaní scénografi, ale niekedy sa snažíme hrať spolu, v staršej zostave. Napríklad v predstavení Hospodin sú Zdena s Matějom z divadla Šavgoč z Brna, v našom večernom predstavení Svet podľa Fagi hrávame s Michalom Beleckým, Martinem Kašparským alebo dnes s Matejom Pospíšilom. Čiže ľudia sa menia a hráme skôr v menších zostavách. Bohužiaľ, kedysi sme boli ešte študenti a nepotrebovali sme koruny, teraz nás to už trošku živí.

Je divadlo nezávislé alebo závisí aj od grantov?
Je to šialené, ale my sme teraz niekoľko rokov nepožiadali o žiaden grant a naozaj sme nezávislí úplne na všetkom. No robíme aj na najnovšom predstavení v spolupráci s divadlom Konvikt – Na cucky v Olomouci, na čo je aj vypísaný grant, lebo to bude vonkajšie predstavenie.

Radovan Kuštek

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára