viecko

viecko

pondelok 26. septembra 2011

FESTIVAL HOSTÍ AJ DOMÁCE DIVADLÁ

V programe 20. ročníka Divadelnej Nitry nechýbajú ani inscenácie oboch nitrianskych divadiel. Zaujímavosťou je, že obe hry mali „pod palcom“ zahraniční režiséri.

Inscenáciu Absolvent, na motívy slávneho románu a filmu, uviedlo v pondelok večer v réžii Čecha Jakuba Kroftu Staré Divadlo Karola Spišáka. Dej hry sa začína oslavou Benjaminovho absolvovania školy a získania prestížneho vysokoškolského štipendia. Benjamin (Andrej Šoltés) je mladý, šikovný, ale trochu unudený mladý muž. Po oslave ho zvedie rodinná priateľka jeho rodičov, ktorá by mu mohla byť matkou – frustrovaná alkoholička pani Robinsonová (Oľga Schrameková). Všetko sa zamotá, keď sa zo školy na prázdniny vráti dcéra Robinsonovcov – krásna Elaine (Lucia Korená), do ktorej sa Benjamin zamiluje. Inscenácia voľne nadväzuje na hru Poondiate Vianoce (na motívy románu J.D. Salingera Kto chytá v žite), ktorú v SDKS režíroval takisto Krofta. Na rozdiel od Poondiatych Vianoc je však Absolvent o niečo vyhrotenejší. „Problémy, ktoré má Benjamin v príbehu, sú extrémnejšie. V 60. rokoch film spôsobil veľký rozruch svojou témou. Dnes už vzťah mladšieho muža so staršou ženou nie je až taký nezvyčajný, ale stále je to téma, o ktorej sa hovorí,“ porovnáva režisér Jakub Krofta. Absolvent zaujal okrem témy aj scénou Zoji Zupkovej. Jej jadro tvorí konštrukcia v tvare trojposchodovej torty, z ktorej sa postupne stala posteľ, bar, stolík či sprcha. Celým dejom sprevádzala živá kapela hrajúca piesne z filmu od Simona a Garfunkela v aranžmánoch Vratislava Šrámeka.

Divadlo Andreja Bagara uvedie v stredu hru Kuchyňa pod vedením maďarského režiséra Zoltána Balásza. Najmä jeho režijný prínos hru posúva k užšiemu okruhu divákov. „Pracuje s rytmom, precíznosťou, jednoducho svojím štýlom divadla, ktorý je trochu iný, ako sme naučení robiť my. Posúva nás to vpred a myslím, že aj divákov to niekam posunie. Predsa len, na scéne je sedemnásť ľudí na malom priestore,“ hovorí o práci s režisérom nitriansky herec Martin Nahálka. Hru napísal britský dramatik Arnold Wesker v roku 1952, stále je však aktuálna. Pri jej sledovaní sa ocitnete v zákulisí jednej reštaurácie – v jej kuchyni. Miestnosť plná ľudí najrôznejších národností, vierovyznaní, sociálnych statusov pripomína rušné mravenisko. Hraničné stavy, vybičované emócie – nenávisť, priateľstvo, láska, strach, zrada, žiarlivosť. To všetko vytvorí atmosféru fascinujúceho sveta pod pokrievkou prikrývajúcou ľudské vzťahy a spoločnosť. Svet kuchyne sa stane pomyselnou babylonskou vežou. Alebo dominom. Ak sa jedna jeho zložka pomýli, celé zoskupenie sa rozsype. Náročnú choreografiu pre sedemnásť hercov, ktorí sú všetci počas celej hry na scéne, pripravil András Szöllösi. Inscenácia premenila obe nominácie na tohtoročné ocenenia Dosky. Ceny za najlepšiu scénografiu a kostýmy si prevzal Péter Polgár.

Zaujímavý pohľad na spoločnosť a vzťahy v nej si v rámci Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra môžete pozrieť v stredu 28.9. 2011 o 17.00 h v Štúdiu DAB.

Lenka Káčerová
foto: Juraj Schramek (Absolvent),
Ctibor Bachratý (Kuchyňa)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára