viecko

viecko

piatok 23. septembra 2011

DOBROVOĽNÍCI A 20. NARODENINY - TO JE TVÁR TOHTOROČNEJ DIVADELNEJ NITRY

Zamestnancom končí obdobie letných dovoleniek a pracovná sezóna sa rozbieha na plné obrátky. Študentom zase pominuli slastné prázdniny a ich kroky smerujú späť do škôl. Napriek tomu sa mnohí z nich, študenti i zamestnanci, rozhodli popri svojich povinnostiach pridať pomocnú ruku aj k organizácii Divadelnej Nitry. Festivalu, ktorý za 20 rokov svojej existencie prirástol k ich srdciam. Prirástol k srdciam dobrovoľníkov.

Robiť niečo zadarmo a ako odmenu za to získať iba dobrý pocit, v súčasnosti nie je trendy. O to viac si zaslúžia obdiv všetci tí, ktorí sa už roky snažia svojou troškou prispieť k fungovaniu festivalu Divadelná Nitra. Aby sme zmapovali prostredie medzi dobrovoľníkmi, spýtali sme sa niekoľkých mladých ľudí na ich spomienky z predošlých ročníkov.

„Nemala som žiadne predstavy, nevedela som, čo ma čaká, čo budú odo mňa chcieť,“ prezradila nám dobrovoľníčka Janka (22), ktorá sa festivalu zúčastnila dvakrát. Aj napriek ceste do neznáma sa však dobrovoľníctva nebála. „Tešila som sa, že uvidím niečo nové, dostanem sa do nitrianskeho divadla, spoznám mladých ľudí a čo-to sa naučím.“ Stala sa asistentkou fotografa Ctibora Bachratého, vďaka ktorému sa dostala na predstavenie Anna Kareninová. Užila si aj hru Pivný turista a ako koordinátorka festivalového autobusu na bratislavské predstavenie Orfeus a Eurydika po prvý raz v živote videla operu.

Príležitosť zúčastniť sa niektorých divadelných predstavení si pochvaľuje aj dobrovoľník Milan (24). „Divadelná Nitra je úspešný a medzi dobrovoľníkmi obľúbený festival, o čom svedčí aj počet každoročne prihlásených. Chcel som preniknúť do zákulisia divadla a zažiť festivalovú atmosféru aj z opačnej strany, vidieť, ako sa festival takéhoto formátu pripravuje a organizuje. Ten pocit byť jeho súčasťou a atmosféra sú potom neopísateľné.“ Milanove spomienky na festival sú iba pozitívne. Mnohé dokonca úsmevné, keď sa medzi dobrovoľníkmi, organizátormi, účinkujúcimi alebo hosťami dostal do komickej situácie. Hodnoty, ktoré si mladí ľudia z Divadelnej Nitry odnášajú, nie sú preto iba v kultúrnej a umeleckej rovine, často stretnú spriaznenú dušu či získajú prax, ktorá sa im v budúcnosti zíde ako soľ.

Keď sme sa ľudí pýtali, či plánujú aj v budúcnosti pôsobiť ako dobrovoľníci, odpovedali opatrne. „Žiaľ, asi už nie, predovšetkým z časových dôvodov. Človek ale nikdy nevie, kam ho vietor zaveje,“ hovorí Milan a Zuzka (23) ho dopĺňa: „Sú nadšenci, ktorí si berú aj z práce voľno, aby sa na festivale mohli podieľať.“ Teda ak to dovoľuje čas, mnohí dobrovoľníci sa Divadelnej Nitry radi zúčastňujú znovu. „Myslím, že väčšina ľudí sa na festival vracia, pretože to nie je iba o úlohách. Je to aj o zábave, hre, úsmevoch, nových zážitkoch, predstaveniach, kultúre,“ zhrnula za všetkých Janka.

Výnimočný pocit a skvelé spomienky však tento rok neboli jedinou motiváciou pre festivalových dobrovoľníkov. Tento fenomén láka čoraz viac mladých aj vďaka tomu, že rok 2011 je Európskym rokom dobrovoľníctva. A pre festival je významný aj z ďalšieho dôvodu – Divadelná Nitra oslavuje jubilejnú dvadsiatku. Pri tejto príležitosti si popri hlavnom a sprievodnom programe môžete vychutnať aj špeciálne podujatia pod názvom EXTRA 20, ktoré budú mapovať uplynulých 20 rokov festivalu a spovedať zúčastnených hostí v zmysle myšlienky „(ne)prezraď svoje tajomstvo“.

Dominika Babulicová
foto: Collavino

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára