viecko

viecko

pondelok 27. septembra 2010

Z Vancouveru do Nitry

Nedeľňajší program výrazne obmedzilo počasie. Silný dážď a vietor znemožnili akékoľvek exteriérové podujatia. Jediným uskutočneným bol nakoniec iba projekt divadla Teatro Tatro – Zázračný divadelný automat.
Tvorcovia pripravili túto performáciu špeciálne pri príležitosti zimných olympijských hier vo Vancouveri. Slovensko, ako jedinú krajinu zo strednej Európy, reprezentovali aj na Kultúrnej olympiáde, ktorá sa v Kanade konala paralelne so ZOH.
Základný koncept celého projektu je pomerne jednoduchý. Divák má možnosť zatočiť kolesom s ciferníkom. K jednotlivým čísliciam sú pridelené zimné športové disciplíny. Bábky z kaučuku (Milan Vojtela,Lukáš Latinák, Robo Jakab, Martin Nahál-
ka, Milan Ondrík, Ivan Gontko) vystúpia z útrob automatu a predvedú krátky príbeh,
ktorého hlavným motívom je daná športová disciplína.
Tým dominuje ľahkosť, situačný humor,parodovanie stereotypných predstáv rôzneho druhu a hyperbola. Preteky na boboch reprezentuje skeč o mužstve Červených nosov. Tí najskôr zmeškajú loď do Ameriky, následne lietadlo a vo Vancouveri aj vlak do Whistleru. Všetky tieto prekážky však prekonajú. Červené nosy totiž bobistov jasne definujú. Ide o klaunov. Preto si každí dopravný prostriedok dokážu vyrobiť pomocou svojich tiel a rebríka.
Podobne divákov zaujme aj zápas v (stolnom) hokeji medzi Kanadou a Slovenskom, vtáčia pomoc skokanovi na lyžiach, či poučenie, že aj biatlonista musí chrániť prírodu.
Hlavnou charakteristickou črtou divadelného automatu je snaha o divadelnosť. Komunikácia s divákom, antiiluzívnosť, improvizácie. Všetko zvládajú herci na vysokej úrovni.
Nemožno sa preto čudovať, že napriek v hustom daždi stála asi stovka divákov, ktorý by zniesli určite aj ešte horšie podmienky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára